Ruginė duona

JUMS REIKĖS:

Margarinas VILNIUS kepiniams 1 valg. šaukšt.
Visas raugas 1 vnt.
Kmynai 2 valg. šaukšt.
Druska 1/2 valg. šaukšt.
Nuplikytas salyklas 1 valg. šaukšt.
Kvietiniai miltai 350 g
Sausos mielės 1/2 arbat. šaukštel.

RAUGUI:

Kvietiniai miltai 115 g
Ruginiai miltai 95 g
Sausos mielės 1/2 arbat. šaukštel.
Cukrus 1 ir 1/2 valg. šaukšt.
Medus 1/2 valg. šaukšt.
Vanduo 300 ml
Miltai (pabarstymui)

PARUOŠIMAS
  1. Visus raugo produktus sumaišykite, 1 val. palaikykite kambario temperatūroje ir padėkite 12 val. į šaldytuvą;
  2. Likus valandai iki tešlos maišymo, išimkite raugą iš šaldytuvo, kad atšiltų iki kambario temperatūros;
  3. Iš produktų paruoškite mielinę tešlą. Masė turi gautis lygi ir elastinga, vos lipni. Tešlą sukrėskite į indą, ir palikite ją 1-2 val., kol pakils;
  4. Stalą pabarstykite miltais, ištampykite tešlos lakštą ir sulankstykite jį kaip voką. Tešla turėtų būti lipni ir minkšta. Suformuokite kepaliuką;
  5. 5. Tuomet tešlą perkelkite į miltais pabarstytą kepimo indą ir leiskite pakilti apie 40 min. Kepaliuko viršuje aštriu peiliu padarykite įpjovas ir pabarstykite rupiais miltais. Taip pat galite pabarstyti kmynais;
  6. Kepkite orkaitėje 30-40 min., 200 laipsnių temperatūroje. Jei norite, kad plutelė būtų traškesnė, kepimo metu orkaitėje laikykite indą su vandeniu;
  7. Iškepusią duoną atvėsinkite ant grotelių.

Skanaus!