Blynai iš viso pasaulio

Vasaris, 2018 | Naudingi patarimai

Jau vasario 13 d. švęsime vieną smagiausių žiemos švenčių – Užgavėnes. Nuo Užgavėnių linksmybių ir skanėstų neatsiejami ir blynai. Kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamiausią blynų receptą – nuo mielinių, tradicinių miltinių ar čirvinių iki lietinių ar net bulvinių. Kiekviena šalis taip pat turi savitas blynų kepimo tradicijas. Šiandien pristatome penkis įdomius blynų receptus iš įvairių pasaulio šalių.

Poffertjes blyneliai iš Olandijos
1. Poffertjes blyneliai iš Olandijos

Šie blyneliai itin mėgstami Olandijoje, tačiau pastaruoju metu vis labiau populiarėja ir Lietuvoje. Jie purūs, minkštučiai ir labai skanūs! Šie blynai kepami specialioje keptuvėje ir patiekiami karšti tiesiai iš jos. Svarbūs „Poffertjes“ blynelių ingredientai – grikių miltai ir mielės. Šie blynai  patiekiami su gabalėliu margarino ir pagardinti cukraus glajumi.

Olandijoje tokie blyneliai dažniausiai valgomi per šventes, ypač per įvairius vasaros festivalius ir per kalėdines muges. Šių blynų tešlą nėra sunku paruošti, tačiau olandai turi galimybę savo parduotuvėse nusipirkti jau paruoštą tešlos mišinį arba net jau pagamintus blynelius, kuriuos belieka pašildyti mikrobangų krosnelėje. Tačiau jei pavyksta rasti ir įsigyti specialią blynelių keptuvę, rekomenduojame juos pasigaminti patiems.

Poffertjes blyneliai iš Olandijos
2. Dulce de Leche blynai iš Argentinos

Argentinoje ir daugumoje kitų Lotynų Amerikos šalių (pavyzdžiui, Brazilijoje, Čilėje, Urugvajuje) mėgstami tradiciniai blyneliai su specialiu „Dulce de Leche“ įdaru. Šis įdaras – tai saldus kremas, savo skoniu ir išvaizda primenantis karamelę. Šis įdaras gaminamas iš kondensuoto pieno arba iš pieno ir cukraus bei išgaunamas ilgai jį kaitinant ant lėtos ugnies. Išvertus šio skanėsto pavadinimą pažodžiui, „Dulce de Leche“ reiškia „jam made of milk“ (džemas, pagamintas iš pieno) arba „sweet made of milk“ (saldėsis, pagamintas iš pieno).

Lotynų Amerikoje šio skanėsto galima rasti kiekviename prekybos centre, tačiau visai nesunku jį pasigaminti patiems. Nors gaminimo būdas lengvas, visgi jis užima nemažai laiko – norint išgauti idealią kremo konsistenciją, reikia jį kaitinti kelias valandas. Tačiau puikus jo skonis ir plačios panaudojimo galimybės tikrai atperka sugaištą laiką. Šis įdaras tinka ne tik pagardinti įvairiems mėgstamiems blyneliams, tačiau dera ir kaip įdaras keksiukams ar pyragams, o smaližiai gali valgyti jį vieną.

Dulce de Leche blynai iš Argentinos
Khanom Buang desertiniai blyneliai iš Tailando
3. Khanom Buang desertiniai blyneliai iš Tailando

Šie blyneliai gaminami pagal seną, tradicinį tailandietišką receptą. „Khanom Buang“ – dažnas ir mėgstamas gatvės maistas Tailande. Šie ypatingi blyneliai savo forma primena tacos ir netgi yra tokie pat traškūs. Jie gaminami iš ryžių miltų.

Visgi, reikia paminėti, kad šie blyneliai yra desertiniai ir dažniausiai patiekiami pripildyti kokosų kremu ir pagardinti saldžiais ar sūriais papuošimais, pavyzdžiui, tarkuotu kokosu, sezamų sėklomis arba sirupe pakepintais kiaušinių tryniais. Dar vienas populiarus šių blynelių variantas – su krevečių įdaru.

Šis užkandis siekia labai senus laikus – manoma, kad jis buvo valgomas jau Ayutthaya karalystės laikais, prieš 600 metų. Tad jau nuo seno tarp tailandiečių jis buvo perduodamas iš kartos į kartą.

Khanom Buang desertiniai blyneliai iš Tailando
4. Aebleskiver blynų rutuliukai iš Danijos

Šiuos daniškus blynelius labai lengva paruošti. Jų tešla susideda iš paprastų ingredientų, kuriuos galima rasti kone kiekvienoje virtuvėje. Tešlai pagaminti reikia 2 puodelių miltų, arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, pusės šaukštelio druskos, vieno valgomojo šaukšto cukraus, 4 kiaušinių, 500 ml pieno ir 60 g margarino VILNIUS Kepiniams.

Gaminimo būdas: margariną ištirpinkite, atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakite, supilkite pieną ir ištirpintą margariną. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską. Sumaišykite su trynių ir pieno mase. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir juos atsargiai įmaišykite į tešlą. Gausite pakankamai skystą tešlą.

„Aebleskiver“ daniški blyneliai-spurgytės taip pat kepami specialioje tam skirtoje keptuvėje. Svarbiausia prieš kepant, gerai įkaitinti keptuvę ir ją patepti riebalais, pavyzdžiui, margarinu VILNIUS kepiniams. Galima kepti juos ir su įdaru, tokiu atveju, reiktų pirma įdėti arbatinį šaukštelį tešlos, tuomet dėti įdarą ir uždengti jį užpildžius dar vienu šaukšteliu tešlos. Įdarui gali tikti ir uogienė, ir bananai, ir „Nutella“ kremas – čia galite rinktis savo mėgstamus ingredientus. Kepti reikėtų ant nedidelės ugnies porą minučių, tuomet atsargiai apversti ir pakepti dar keletą minučių. Iškepusius apibarstykite cukraus pudra.

Aebleskiver blynų rutuliukai iš Danijos
Anjero (Sourdough) blynai iš Somalio
5. Anjero (Sourdough) blynai iš Somalio

Šie mieliniai blynai įprasti daugumoje virtuvių Somalyje – jie valgomi kone kasdien. Šie mieliniai blynai lengvi, ploni ir korėti. Jie valgomi tiek pusryčiams, pagardinti cukrumi ir margarinu, tiek vakarienei ar užkandžiams su įvairiais priedais (pavyzdžiui, su troškinta mėsa, sūriu ar salotomis).
Taip pat šie „Anjero“ blynai dažnai naudojami kaip duona ar paplotėliai. Jie panašūs į tradicinę Etiopijos duoną, vadinamą „Injera“, tačiau somalietiškai versijai tešla rauginama tik per naktį, kai tuo tarpu Etiopijos duonai reikalingas daug ilgesnis fermentacijos laikas.

Labiausiai žavi šio patiekalo universalumas – šiuos ypatingus blynus galite valgyti tiek kaip desertą su džemu, tiek kaip pagrindinį patiekalą – tarkim paplotėlį, įdarytą vištienos kariu.

Anjero (Sourdough) blynai iš Somalio