Kokius sveikesnius ingredientus rinktis sumuštiniams?
Sumuštiniai – dažnas ir mėgstamas pasirinkimas pusryčiams, kelionėms ar užkandžiams. Sumuštinių sveikumas ir naudingumas mūsų organizmui priklauso nuo pasirinktų sumuštinio ingredientų. Norintiems maitintis sveikai ir maistingai, verta iš naujo apsvarstyti sumuštinio sudedamąsias dalis – juk daugumą iš jų galima pakeisti sveikesniais produktais. Kyla klausimas kaip sukonstruoti maistingą ir sotų sumuštinį? Mes jums padėsime! Pristatome pagrindinių vertingų sumuštinių ingredientų sąrašą.
1. Viso grūdo duona
Duona yra vienas svarbiausių sumuštinio sudedamųjų dalių, tad svarbu nesuklysti ją renkantis. Naudingiausia pilnagrūdė tamsi duona – ji ne tik turi mažiau kalorijų, bet ir yra daug sveikesnis pasirinkimas nei balta duona. Taip pat įprastą duoną galite keisti grūdiniais trapučiais, džiovintais duoniukais, kukurūzų paplotėliais ar pita duona. Rekomenduojama rinktis vienos duonos riekės, o ne dvigubus suvožtinius – antruoju atveju rizikuojama, jog pusryčiams bus suvartotas per didelis angliavandenių kiekis.
2. Lengvas margarinas
Sumuštiniams rinkitės lengvesnę alternatyvą – margariną, kuriame yra nesočiųjų (gerųjų) riebalų. Be to, jis yra augalinės kilmės, todėl tai puikus pasirinkimas kasdieniam naudojimui. Sumuštiniams gaminti idealiai tiks naujasis margarinas VILNIUS „Lengvumas“ be konservantų ir be laktozės, pažymėtas rakto skylutės ženklu.
3. Užtepai
Naminiams sumuštiniams gardinti puikiai tinka ir naminiai, natūralūs daržovių ir žolelių užtepai. Tokius užtepus lengvai galite pasigaminti iš varškės ir natūralaus jogurto. O jeigu norite pasimėgauti saldesniu sumuštiniu, vietoj džemo ar šokoladinio kremo, ant duonos riekės tepkite riešutų sviestą. Jis ne tik skanus, bet ir labai naudingas – jame gausu baltymų, magnio, cinko ir vitamino E.
4. Daržovės
Čia galioja viena paprasta taisyklė – kuo daugiau daržovių, tuo geriau! Įvairūs žalumynai idealiai tinka sumuštiniams gardinti. Daržovės organizmui suteiks reikalingų maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų. Drąsiai naudokite avokadus, pomidorus, agurkus, špinatus ir salotų lapus. Taip pat tinka garuose apvirtos ar ant griliaus keptos daržovės.
5. Liesa mėsa
Vietoj rūkytos dešros, verčiau rinkitės liesą paukštieną, jautieną ar žvėrieną. Mėsą galite patys apkepti orkaitėje arba naudoti virtos mėsos gabalėlius.
6. Lašiša, tunas
Sumuštinius vertinga gaminti ir su įvairiomis žuvimis. Tam puikiai tinka rūkyta ar sūdyta lašiša, daugelio mėgstamas tunas arba sardinės, kurios turi daug geležies, kalcio, magnio ir omega-3 riebiųjų rūgščių.
7. Neriebus sūris
Jeigu labai mėgstate sūrį ir norite juo pagardinti savo sumuštinį, atkreipkite dėmesį į jo riebumą. Rinkitės mažesnio riebumo, lengvesnį sūrį. Geriausias pasirinkimas – naminis varškės sūris.
8. Kiaušiniai
Dar vienas puikus pasirinkimas pusryčių sumuštiniui – virtas ar keptas kiaušinis. Be to, kiaušinis yra visai nekaloringas – viename kiaušinyje yra tik 75 kalorijos.
9. Sėklos ir riešutai
Ant sumuštinio berkite įvairių sėklų ir riešutų – tai praturtins jūsų sumuštinį dar didesniu kiekiu naudingų medžiagų. Rinkitės moliūgų, saulėgrąžų ar sezamų sėklas, linų sėmenis, graikinius ar lazdynų riešutus. Toks užkandis suteiks daug jėgų ir bus itin naudingas. Prie sumuštinių su kumpiu ar vištiena dera ir džiovinti vaisiai.
10. Prieskoninės žolelės
Sumuštinius visad naudinga pagardinti įvairiomis žolelėmis, pavyzdžiui, bazilikais, petražolėmis ar krapais. Taip sumuštiniai ne tik puikiai atrodys estetiškai, bet ir turės dar daugiau maistinės vertės.
Sveikų ir lengvų pasirinkimų!